Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Αυτά συνέβαιναν παλιά(???)... Επί Τουρκοκρατίας




«Λυκόμορφοι φορολόγοι»!

«Κύριο καθήκον των κοινοτικών αρχόντων της εποχής, ήταν το "στρώσιμο των τεφτεριών". "Εριχναν τα τεφτέρια", σήμαινε ότι όριζαν το φόρο που έπρεπε να πληρώσει κάθε μέλος της κοινότητας, ανάλογα με την περιουσιακή του κατάσταση (ιδιόκτητο σπίτι, χωράφια κλπ.) και τα εισοδήματά του, με βάση το "κατάστιχο" που συντασσόταν από εκτιμητές κάθε 7 χρόνια.
»Την είσπραξη έκανε ο "γραμματικός" του χωριού ή κάποιος ειδικός φοροεισπράχτορας. Οι φόροι, αυτοί ήταν άσχετοι από άλλα "δοσίματα" για κοινοτικές ανάγκες (δρόμους, γεφύρια, κονάκι του βοεβόδα, πληρωμή ζημιών, αμοιβή κοινοτικών υπαλλήλων, δασκάλων, υδρονόμων, αγροφυλάκων κλπ.). Οι κοινοτικοί άρχοντες εισέπρατταν μισθό και απαλλάσσονταν από φόρους.
»Γενικά, οι φόροι που πλήρωναν οι σκλάβοι στους Τούρκους ήταν πολλοί και δυσβάστακτοι (...). Κάθε οικογένεια κατέβαλλε επίσης πολλά άλλα "χαράτσια" (φόρους) για τα παραγόμενα προϊόντα, για τα κτήματα. Επίσης πλήρωνε το φόρο "καπνού" (δηλαδή για το αναμμένο τζάκι της οικογένειας), και τους φόρους για το γάμο, τα καταλύματα, τα επαρχιακά έξοδα, την τιμητική στολή ("καφτάνια"), τα καρφοπέταλα κι άλλους που είχε δικαίωμα να επιβάλλει ο κάθε τοπικός Οθωμανός διοικητής.
»Οι κάτοικοι των Αγράφων πλήρωναν για πολλά χρόνια μόνο το "χαράτσι"-"κεφαλικό φόρο". Επρεπε όμως να δίνουν και ένα "αστάρι" (φόδρα), 6 πήχες η κάθε οικογένεια, που χρησίμευε "ως σφογγιστήρι των αγγείων του σουλτάνου". Το ύφασμα αυτό το ύφαιναν στον αργαλειό και το συγκέντρωνε ο "αστάρ τσαούσης", που είχε την έδρα του στη Λάρισα.
*
»Ο λαός της περιοχής υφίσταται ως πραγματικούς επιδρομείς τους ακόρεστους φοροεισπράκτορες του κράτους, που ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός αποκαλεί"λυκόμορφους φορολόγους". Το αδυσώπητο φοροεισπρακτικό καθεστώς αγκαλιάζει κάθε κλάδο της βιοτεχνικής δραστηριότητας: εργαστήρια μεταποίησης ή επεξεργασίας πρώτων υλών, σιδεράδικα, τσαρουχάδικα, αργαλειούς, νεροτριβές, καποτάδες.
»Επίσης, φορολογείται και κάθε πηγή αγροτικού εισοδήματος: καλλιέργειες δημητριακών, αμπέλια, δέντρα, λαχανόκηποι, κουκούλια, μελίσσια (...). Με "δεκάτη" επιβαρύνονται και τα καρποφόρα δέντρα της περιοχής: καρυδιές, συκιές, μυγδαλιές, αχλαδιές, βερικοκιές. Οι έντοκες δανειοληψίες από φτωχά χωριά, για την εξόφληση οφειλόμενων φόρων, συχνά οδηγούσαν στην καταχρέωσή τους και ακολούθως στην εγκατάλειψη από τους κατοίκους(...). Το κοινοτικό χρέος είναι συλλογικό και κάποτε απαιτητό από τους δανειστές πριν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμο: "εκεί όπου παίρνουμε δανεικά, έρχονται και μας τα γυρεύουν", γράφουν οι δημογέροντες του Καρπενησίου σε έγγραφό τους(...).
*
»Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι οι φόροι κι οι υποχρεώσεις των υπόδουλων χριστιανών δεν ήταν πάγιοι κι οι ίδιοι πάντα. Κάθε νέος διοικητής στο"βελαέτι", κάθε ανώτερος υπάλληλος αλλά και κάθε "κοτσάμπασης" και "επίσκοπος" μπορούσε να επιβάλει για κάποιο δικό του λόγο, έναν καινούργιο φόρο. Κι οι "ραγιάδες" έπρεπε να τον πληρώσουν χωρίς συζήτηση (...).
Ο εθνοδιδάσκαλος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός γράφει σχετικά σε μια επιστολή του: "Πανταχού οιμωγαί, ολολυγμοί, στεναγμοί και θρήνοι, δυσπραγίαι ουκ ευαρίθμητοι... καταδρομή των φορολόγων αδυσώπητος το υπήκοον επικαλείται τον θάνατον μάλλον ή το ζην" (...)».

*

(Τα στοιχεία περιέχονται στο evrytan.gr και βασίζονται στις πηγές:
1. Μάρκος Α. Γκιόλιας: «Η Ιστορία της Ευρυτανίας στους νεότερους χρόνους», Εκδόσεις «Πορεία», Αθήνα 1999.
2. Χαρίλαος Μηχιώτης: «Τυμφρηστός & Τυμφρήστιοι», Εκδόσεις «Κασταλία»
3. Γιώργος Η. Βαρλάμης: «Ευρυτανία», Αθήνα 1997)

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσική


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ευρυτανική Περιήγηση

μερική άποψη της λίμνης κρεμαστών

η μοναδική γέφυρα τατάτνας

λίμνη κρεμαστών

γέφυρας της τέμπλας στον αχελώο

φιδάκια

άνοιξη στην παλαιά βίνιανη

γεφύρι παλαιάς βίνιανης

προυσσός

θέα της λίμνης από τα "τσαγκαράλωνα"

τρικιεριώτης - ποταμίσια παραλία

ανοιξιάτικο βελούχι

ο χειμώνας στα ευρυτανικά βουνά

η μεταμόρφωση της σωτήρος στο παλαιό μικρό χωριό

ευρυτανικά βουνά

το καρπενήσι από την κορυφή του κόνισκου

καταράκτης στο πανταβρέχει

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Βελούχι





Τι είναι:

Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού είναι η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Φέρτε τα παιδιά στο χιόνι». Η πρώτη φάση της εκστρατείας, που ονομάζεται SnowKidz, ξεκίνησε το 2009. Το  SnowKidz έχει στόχο να ενθαρρύνει τους FIS Member National Ski Associations να προωθήσουν τα σπορ στο χιόνι στις χώρες τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού επιδιώκει να παρακινήσει τα παιδιά ηλικίας 4 – 14 ενθαρρύνοντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να γιορτάσουν στο χιόνι σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα. Με λίγα λόγια, η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού είναι η η πιο σημαντική μέρα του χρόνου στο χιόνι! Η Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά σχεδιάζεται να οργανώνεται σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια.

Παροχές που σας προσφέρουμε

Έχουμε κάνει ειδική συμφωνία με το ταξιδιωτικό γραφείο Κάντζος (www.kantzos.gr / τηλ. 210-2511360) ώστε να σας παρέχουμε απίστευτες υπηρεσίες σε πολύ προσιτές τιμές. Πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού ( Βελούχι) οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου του Βελουχίου σας υποδέχονται προσφέροντάς σας όλες τις ανέσεις για να απολαύσετε το αγαπημένο σας σπορ ή τη συγκλονιστική θέα του κατάλευκου χιονισμένου τοπίου!

Προσφορές για την παγκόσμια ημέρα Χιονιού

Μεταφορά: Δωρεάν μεταφορά για οικογένειες προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου ( Ισχύει για οικογένειες που έχουν ένα τουλάχιστον παιδί έως 12 ετών)
Κάρτα Lift: Δωρεάν ημερήσια κάρτα Lift στο Κ/Χ Καρπενησίου για παιδιά έως 12 ετών
Ενοικίαση εξοπλισμού: Δωρεάν ενοικίαση εξοπλισμού για παιδιά έως 12 ετών
Μαθήματα: Δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά έως 12 ετών σε γκρουπ των 10 ατόμων. Απαιτείται προκράτηση στο τηλέφωνο 6972991432.

Διαγωνισμοί

Θα γίνει αγώνας με έλκυθρα και οι νικητές θα παραλάβουν τρόπαια.
Κατασκευή Χιονάθρωπου.
Διαγωνισμός με άλματα στο Fun Bag του Χιονοδρομικού. Όλες οι συμμετέχοντες δεν θα πληρώσουν την χρήση του Fun Bag

Party

Jagermeister party στο Ice Bar του Χιονοδρομικού με δωρεάν σφηνάκια

http://www.velouxi.gr/pagkosmia-imera-xionioy/

Καλώς Ήρθατε

Εγκαινιάζουμε το blog μας....

εδώ θα βρείτε νέα του ξενοδοχείου μας, πληροφορίες για την ευρυτανία και πολλά ακόμα